Kuru Temizleme

Kuru Temizleme tarihi antik zamanlara, tekstil ürünlerinin başlangıcına kadar uzanır. İlk zamanlarında küllü su,amonyak ve bir çeşit killi çamur giysiler üzerindeki yağı çıkarmak için kullanılıyordu. Kuru temizlemenin orijini hakkında çeşitli görüşler olmasına rağmen hepsi bir nokta üzerinde birleşmektedir. Petrol bazlı bir sıvının makine yağlı bir kumaş üzerine dökülmesi ve buharlaşmasından sonra lekenin hayret verici bir şekilde ortadan kaybolması, kuru temizlemenin doğuşu hakkında hemen herkesin üzerinde birleştiği tek noktadır. İlk kuru temizleme mağazası 1840 yılında Jolly Belin tarafından Paris'te açılmıştır.

Kuru temizleme, ürünlerin üzerinde bulunan kir ve lekeleri çıkarmak için solvent adı verilen özel bir kimyasal ilaç ile yapılan temizleme işlemidir. Kuru temizleme nasıl yapılır sorusunun cevabı; bu işlemin ismine rağmen tam anlamıyla kuru olmaması ve su yerine solventin kullanılmasıdır.

Buharlı İşlem

Buharlı işlem, ürünlerin üzerinde bulunan kir ve lekeleri çıkarmak amacıyla özel deterjan, kireçten arındırılmış ve yumuşatılmış su ve kimyasal ilaçlarla yapılan temizleme işlemidir.

Ütüleme

Ütü işlemi, ürünlerin kırışıklıklarını düzeltmek için yapılan işlem. Su buharı ile şişen liflerin kırılan molekül bağları, ütü ürünün üzerindeyken düzgün bir şekilde tekrar bağlanırlar ve ütü kaldırıldığında üründe düzgün bir yüzey oluştururlar.

Kumaş Türleri

A) Doğal Kumaşlar:
  • Yün: Yüksek sıcaklıkta yıkandığında ve kurutucuda kurutulduğunda çeker. Deforme olmaması için asarak değil düz bir zemin üzerine sererek oda sıcaklığında kurutun. Keçeleşmeye ve sararmaya eğilimlidir.
  • Pamuk: Yüksek ısıda yıkandığında çeker. Yıkamalara karşı renk dayanıklılığı fazla değildir. İlk yıkamada tek başına olmasına dikkat edin. Esnektir ve ütülemeye karşı dayanıklı olmasına rağmen kırışmaya eğilimlidir.
  • Keten: Kuru temizleme yaptırılması tavsiye edilir. İlk temizlemede bir ton renk açma ihtimali çok yüksektir. Talimatında yıkama var ise sadece soğuk su ile yıkanmalı ve kurutucuda kurutulmamalıdır. Serin tutar, kırışma eğilimi çok fazladır.
  • İpek: Renk dayanıklılığı çok yüksek olmasına rağmen kumaş dokusu çok hassastır. Deodorant, losyon, parfüm vb alkol içeren maddeler ile tere karşı duyarlıdır. Kuru temizleme giysinizin ömrünü uzatacaktır.
B) Suni Kumaşlar:
  • Asetat, Rayon Ve Viskoz: Dokunuşları oldukça yumuşaktır ve renk dayanıklılıkları yüksektir. Statik elektrik taşırlar.
  • Polyester, Naylon Ve Lycra: Isıya karşı çok duyarlıdırlar, ılık su ile yıkanmalı ve ılık ütü yapılmalıdır. Renk dayanıklılıkları yüksektir ve fazla kırışmazlar.
 
Yukarıda verilen bilgiler saf olan kumaşlar için geçerlidir. Süs, aksesuar, farklı boya türleri ve karışımlar söz konusu olduğunda etiket (temizleme) talimatına uyularak bakım yapılmalıdır.
Ana Sayfa | Kuru Temizleme | Halı Yıkama | Site Haritası
Tüm hakları saklıdır. © Dry Center