Türkiye'nin kuru temizleme lideri Dry Center gelen talepler neticesinde
Dry Center; bugün saygınlığını Türkiye'nin 13 büyük kentine (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Denizli, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Trabzon) taşımış olup, dünya standartlarında halı yıkama, kuru temizleme, çamaşırhane, ev tekstili yıkama (yorgan yıkama, battaniye yıkama, yastık yıkama, minder yıkama, minder kılıfı yıkama, çarşaf yıkama, koltuk kılıfı yıkama, havlu yıkama, yatak örtüsü yıkama, masa örtüsü yıkama, perde temizleme, tül temizleme, kaztüyü ürünler yıkama) hizmeti vermektedir.
Halı yıkama işlemine başlanmadan önce toplanan halıların türlere göre ayrılması (El dokuma halısı, makina halısı, çin halısı, iran halısı, nepal halısı, shaggy halı ...), halının kirlilik ve leke durumunun veya halı elyafında yıpranma olup olmadığının kontrol edilmesi, ölçülmesi ve ücretlendirilmesi gerekir. El dokuma halısı yıkama ücretleri, makina halısı yıkama ücretlerinden daha pahalıdır. Başlıca sebepleri; bu halıların daha fazla ustalık isteyen işlemlerden geçmesi, kullanılan temizleme ürünlerinin pahalılığı ve halıların daha ağır olması sebebiyle işçiliğin artmasıdır.
Halı yıkama, birkaç aşamadan oluşmaktadır. Halı yıkama için ilk aşama toz alma işlemidir ve toz alma dolabı ile yapılmaktadır.
Sonra halılar yıkanmak üzere havuzlama aşamasına alınır. Havuzlamada; halılar, içi su dolu bir havuza konduktan sonra bekletilmekte, böylelikle halıdaki kirlerin yumuşaması ve temizleme işleminin daha etkin olması hedeflenmektedir.
Daha sonra halıların asıl yıkama işlemine geçilmektedir.
Halı yıkama sırasında yarı otomatik halı yıkama makinası ve tam otomatik halı yıkama makinaları kullanılır.
Yarı otomatik halı yıkama makinası kullanılan sistemlerde halılar önce düz temiz bir zemin üzerine serilir, sonra ıslatılan halılar şampuanlanır ve temizleme ustası yarı otomatik fırçalama makinası halıyı fırçaladıktan sonra ardından kirli suyu halıdan arındırır. Yapılan işlemler, halıda istenen temizlik elde edilene kadar tekrarlanabilir.
Tam otomatik halı yıkama makinaları kullanılan halı yıkama fabrikası sistemlerinde halı, halı yıkama makinasına verilir. Tam otomatik halı yıkama makinaları yürüyen bant sistemine dayalı olarak çalışırlar. Halılar, bant üzerinde ilerliyorken sırayla; ıslatılır, şampuanlanır, fırçalanır, durulanır, vakumlanır, rulo halinde sarılır.
Halı durulandıktan halının daha iyi sıkılabilmesi ve kurutmada vakit zaman kazanmak için rulo tipi santrifüj makineleri kullanılmaktadır. Bu halı sıkma makineleri, merkez kaç sistemiyle halıyı yüksek devirde döndürür, böylece ıslak halıdaki suyu çıkarma görevini yerine getirir. Halı sıkma işleminden sonra halılar üzerinde sadece nemlilik kalması amaçlanmaktadır.
Halılardaki nemin kurutulması için mevsimlere göre farklı halı kurutma işlemler, yapılır. Yaz mevsiminde, halılar birbirine paralel olarak askılara asılır ve açık havada kurumaya bırakılır. Bu sayede havalandırılan halılarda kokunun oluşması da engellenmiş olur. Kış mevsimindeyse halı kurutma için kurutma odaları kullanılmaktadır.
Kurutma odası, sıcak kapalı bir mekandır, bu mekana sıcak hava vermek ve sıcak havanın kurutma odasında sirkülasyonunun sağlanmasıyla halıdaki nemin alınması ve buharlaşma yardımıyla atılması sağlanır. Kurumuş olan halılar bir süre havalandırılır, halı yıkama sonrasında meydana gelebilecek kötü kokunun engellenmesi için ihtiyaç duyulursa halılar parfümlenir.
Kuruyan halılarda olabilen toz ve tüy parçacıklarının alındığı sırada halı yıkama sırasında gözden kaçan, çıkarılamayan lekeler kontrol edilir, varsa leke çıkarıcılarla lekeye lokal müdahale yapılır.
Hazır hale gelen halı, paketlendikten sonra halı yıkama işlemi tamamlanmış olur.
Dünyada bilinen en eski halı Altay bölgesinde, Pazırık Kurgan'ında bir İskit Prensinin donmuş mezarında bulunmuştur.
Halı, donmuş bir buz kütlesinde bulunduğundan üzerindeki pars damgası ile at, eyer ve pantolonlu süvari resimleri günümüze kadar yapısı bozulmadan gelmiştir.
En eski halının bulunduğu Pazırık Yaylası, Balıklı Göl yakınlarında Yan Ulagan ırmağı kıyısında bulunmaktadır.
Resimde Pazırık Yaylası'nda bulunan ve rusya, St. Petersburg'daki Hermitage Müzesi'nde sergilenen Süvari desenli Pazırık halısına ait bir motif görülüyor.